środa, 6 marca 2019

Ogórki z pieprzem ziołowym

  • 2 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki soli  niejodowanej (płaskie)
zalewa:
  • 2 torebki pieprzu ziołowego
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru

Ogórki z łupiną pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę i sól i odstawić na godzinę. Po godzinie do ogórków dodać pieprz ziołowy, cukier, ocet i wymieszać. Ogórki odstawić na koleją godzinę. Po tym czasie nakładać ogórki do słoików wraz z powstałym sokiem, pasteryzować 5 minut (aż ogórki nabiorą ładnego koloru).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...