środa, 6 marca 2019

Placki ziemniaczane

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną nakładać łyżką na dobrze rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano.
Placki ziemniaczane najbardziej lubię z cukrem lub sałatką pomidorową (pomidor, cebula, sól, pieprz).
Chrupkie i rumiane. Pycha:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...