Przepis na Thermomix
farsz
farsz
- około 350 g ugotowanego mięsa wołowego
- około 350 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz (do smaku)
ciasto na pierogi (przepis z KULINARNEGO ABC)
- 250 g cieplej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną włożyć do naczynia miksującego, dodać 200 ml wody, nałożyć koszyczek. Kapustę gotować około 25 min/ 100 stopni/ wsteczne/ obroty 1,5. Ugotowaną kapustę odsączyć na sicie, wystudzić.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano na oleju, wystudzić.
Cebulę, kapustę i mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz doprawić do smaku sola i pieprzem, wymieszać.
Przygotowanie ciasta:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ .
Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej jedną część ciasta, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz