Przepis na Thermomix
Składniki na około 60 pierogów średniej wielkości.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ .
Składniki na około 60 pierogów średniej wielkości.
farsz
- około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (wołowina, indyk)
- 1 ugotowana mała marchewka
- 2 żółtka
- cebula
- 2 łyżki oleju lub masła
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki (niekoniecznie)
Na małej patelni podsmażyć na oleju lub maśle pokrojoną w plastry cebulę, wystudzić. Mięso, podsmażoną cebulę, marchewkę, żółtka, sól i pieprz umieścić w naczyniu Thermomix, mielić do momentu połączenia składników na obrotach 9. Przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną natkę, wymieszać widelcem.
Przepis na ciasto pochodzi z książki KUCHENNE ABC.
- 250 g cieplej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
Przygotowanie ciasta:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ .
Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej
jedną część ciasta, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki.
Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Mniejsze pierożki gotować krócej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz