Przepis z KULINARNEGO ABC (przepis na Thermomix)
- 200 g jabłek, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
- 250 g mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru (następnym razem dam mniej)
- 50 g oleju, plus dodatkowa porcja do smażenia
- 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 300 g mąki
- 1 szczypta soli
Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 3s/ obr. 4, przełożyć do większej miski.
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka, cukier, olej, drożdże, mąkę, sól, wyrobić 2 min/kłos 9wyrabianie) (bez założonej miarki na pokrywę).
Ciasto przełożyć do miski z jabłkami i wymieszać łyżką, naczynie przykryć pokrywą lub talerzem i pozostawić na 20 – 25 minut do wyrośnięcia. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Racuchy można przygotować bez jabłek.
Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz