poniedziałek, 25 marca 2019

Sałatka z piersi, ananasa, kukurydzy i curry

  • 1 duża pojedyncza pierś lub dwie podwójne małe
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • słoik selera konserwowego
  • garść rodzynek
  • płaska łyżeczka curry
  • majonez
  • sól
  • olej do smażenia
 Pierś umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sosem solą. Tak przygotowane mięso odstawić do zamarynowania (moje stało 5 godzin, ale może być dłużej lub krócej). Na patelni rozgrzać olej, wsypać curry, zamieszać. Dodać pierś, smażyć od czasu do czasu mieszając. Mięso ostudzić, a następnie odsączyć na sicie z nadmiaru tłuszczu. Seler umieścić na sicie, przelać wodą, odsączyć. Kukurydzę także odsączyć. Ananasa odsączyć, a następnie kroić w drobną kostkę i ponownie usuwać nadmiar soku. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć:-) Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać majonez, dokładnie wymieszać.

Z syropu ananasowego można przygotować kisiel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...