poniedziałek, 25 marca 2019

ZUPA ryżowa

Ugotowanie zupy ryżowej wymaga niewiele pracy :-) Praktycznie gotuje się sama z produktów, które mamy zawsze w domu.
  • kość schabowa lub porcja rosołowa
  • kawałek selera (u mnie liść selera naciowego)
  • kawałek pora
  • korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 5 łyżek ryżu
  • kucharek (do smaku)
  • listek laurowy
  • sól, pieprz (do smaku)
  • świeże zioła (koperek, natka lub oregano)
  • przyprawa maggi
Do garnka wlać wodę, włożyć kość (porcję rosołową), zagotować, zebrać szumowiny. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dodając pokrojone (starte na tarce jarzynowej) warzywa, listek laurowy i kucharka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać 5 łyżek ryżu, gotować do miękkości. Zupę doprawić solą i pieprzem. 

Zupę przed podaniem doprawić przyprawą maggi, posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...