Ugotowanie zupy ryżowej wymaga niewiele pracy :-) Praktycznie gotuje się sama z produktów, które mamy zawsze w domu.
- kość schabowa lub porcja rosołowa
- kawałek selera (u mnie liść selera naciowego)
- kawałek pora
- korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 5 łyżek ryżu
- kucharek (do smaku)
- listek laurowy
- sól, pieprz (do smaku)
- świeże zioła (koperek, natka lub oregano)
- przyprawa maggi
Do garnka wlać wodę, włożyć kość (porcję rosołową), zagotować, zebrać szumowiny. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dodając pokrojone (starte na tarce jarzynowej) warzywa, listek laurowy i kucharka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać 5 łyżek ryżu, gotować do miękkości. Zupę doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz