Serduszka drobiowe mają pewnie tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Ja lubię...moi domownicy też:-)
- koło 1 kg serduszek drobiowych
- 1 łyżeczka smalcu lub oleju
- mała cebula
- kucharek, sól, pieprz (do smaku)
- papryka słodka i ostra (mielona)
- listek laurowy
- czubata łyżeczka mąki pszennej
Niestety przy serduszkach jest trochę pracy. Każde serduszko trzeba wziąć do ręki, nożycami kuchennymi odciąć białe kawałki tłuszczu (jeśli są), a następnie przeciąć je na pół i wrzucić do miski z zimną wodą. Tak przygotowane moczyć w zimnej wodzie, od czasu do czasu ją wymieniając. W czasie tego płukania starać się wypłukiwać też z nich skrzepy. Serduszka odsączyć na sicie.
W rondlu zagrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę smażyć. Dodać przygotowane serduszka, przyprawy (kucharek, listek laurowy, sól, pieprz, papryki mielone) i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania serduszka zaprawić mąką zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotować.
Podawać z ziemniakami lub kaszą. Do zestawu z ziemniakami polecam barszcz szczawiowy, natomiast do kaszy koniecznie ogórek kiszony.
- Jeżeli serduszka mamy dobrej jakości, to bardzo szybko będą miękkie.
- Podroby kupuję w sklepach firmowych "DROSETU". Zawsze są bardzo dobrej jakości, a co najważniejsze są dobrze oczyszczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz