sobota, 23 marca 2019

SERDUSZKA DROBIOWE w sosie własnym

Serduszka drobiowe mają pewnie tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Ja lubię...moi domownicy też:-)
  • koło 1 kg serduszek drobiowych
  • 1 łyżeczka smalcu lub oleju
  • mała cebula
  • kucharek, sól, pieprz (do smaku)
  • papryka słodka i ostra (mielona)
  • listek laurowy
  • czubata łyżeczka mąki pszennej
Niestety przy serduszkach jest trochę pracy. Każde serduszko trzeba wziąć do ręki, nożycami kuchennymi odciąć białe kawałki tłuszczu (jeśli są), a następnie przeciąć je na pół i wrzucić do miski z zimną wodą. Tak przygotowane moczyć w zimnej wodzie, od czasu do czasu ją wymieniając. W czasie tego płukania starać się wypłukiwać też z nich skrzepy. Serduszka odsączyć na sicie.

W rondlu zagrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę smażyć. Dodać przygotowane serduszka, przyprawy (kucharek, listek laurowy, sól, pieprz, papryki mielone) i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania serduszka zaprawić mąką zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotować.

Podawać z ziemniakami lub kaszą. Do zestawu z ziemniakami polecam barszcz szczawiowy, natomiast do kaszy koniecznie ogórek kiszony.
  • Jeżeli serduszka mamy dobrej jakości, to bardzo szybko będą miękkie.
  • Podroby kupuję w sklepach firmowych "DROSETU". Zawsze są bardzo dobrej jakości, a co najważniejsze są dobrze oczyszczone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...