Przepis na udziec z indyka dostałam od Pani Basi B. Oczywiście, trochę go zmodyfikowałam, dostosowując do swoich upodobań kulinarnych.
- jeden duży udziec z indyka lub dwa małe (ze skórą i kością)
marynata
- 2-3 szczypty ziół prowansalskich
- 2 czubate łyżki keczupu ostrego lub łagodnego
- 2-3 szczypty curry
- 4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- czubata łyżka soli
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do szczelnie zamykanego naczynia i wstawiamy do lodówki.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy na blaszce do pieczenia, wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (220-230 stopni). Temperaturę zmniejszamy (na 180 stopni) i pieczemy około 2 godziny. Po tym czasie worek foliowy rozcinamy i dopiekamy mięso jeszcze przez około 15-20 minut.
- Mięso można przygotować na 1-2 dni wcześniej przed upieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz