poniedziałek, 25 marca 2019

UDZIEC indyka z keczupem

Przepis na udziec z indyka dostałam od Pani Basi B. Oczywiście, trochę go zmodyfikowałam, dostosowując do swoich upodobań kulinarnych.
  • jeden duży udziec z indyka lub dwa małe (ze skórą i kością)
marynata
  • 2-3 szczypty ziół prowansalskich
  • 2 czubate łyżki keczupu ostrego lub łagodnego
  • 2-3 szczypty curry
  • 4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • czubata łyżka soli
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do szczelnie zamykanego naczynia i wstawiamy do lodówki. 

Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy na blaszce do pieczenia, wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (220-230 stopni). Temperaturę zmniejszamy (na 180 stopni) i  pieczemy około 2 godziny. Po tym czasie worek foliowy rozcinamy i dopiekamy mięso jeszcze przez około 15-20 minut.
  • Mięso można przygotować na 1-2 dni wcześniej przed upieczeniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...