środa, 6 marca 2019

Surówka z kapusty tradycyjna

  • mała główka słodkiej kapusty
  • średnia marchewka
  • pół cebuli
  • sól, cukier, pieprz, sok z cytryny (do smaku)
  • olej lub oliwa z oliwek
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, poszatkować. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać nożem. Warzywa doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, zgnieść mocno dłońmi (aby wszystko zmiękło), odstawić na około pół godziny. Do surówki dodać oliwę z oliwek lub olej, wymieszać. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...