poniedziałek, 25 marca 2019

UDKA w marynacie miodowo - musztardowo - rozmarynowej

  • 8-10 udek kurczaka
marynata
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sól (1/4 łyżeczki)
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałązka rozmarynu (tylko listki)
Udka umyć, wysuszyć w papierowym ręczniku. Składniki marynaty włożyć do miski, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć udka, wysmarować, odstawić do lodówki na ponad godzinę. Po tym czasie udka włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 50 minut. Po tym czasie rękaw rozciąć, rozchylić, a następnie podpiec jeszcze około 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...