Przepis z KULINARNEGO ABC.
- 300 g mąki pszennej
- 70 g liści szpinaku (świeżych, umytych, osuszonych lub zamrożonych, rozmrożonych i odciśniętych z nadmiaru wody)
- 2 jajka (ja dałam 4 żółtka)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
Do naczynia miksującego włożyć 300 g mąki i liście szpinaku, zmiksować 20s/obr.9.
Dodać jajka (żółtka), sól i oliwę, zagnieść 2 min/ . Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.
Blat posypać mąką, na blacie rozwałkować ciasto na cienkie (2 - 3 mm) kawałki przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu). Wierzch ciasta posypać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto pokroić.
Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody (około łyżeczka soli na 1 litr wody) przez 3 -4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz