poniedziałek, 11 marca 2019

Zielony makaron szpinakowy - przepis na Thermomix

Przepis z KULINARNEGO ABC. 


  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g liści szpinaku (świeżych, umytych, osuszonych lub zamrożonych, rozmrożonych i odciśniętych z nadmiaru wody)
  •  2 jajka (ja dałam 4 żółtka)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
Do naczynia miksującego włożyć 300 g mąki i liście szpinaku, zmiksować 20s/obr.9.

Dodać jajka (żółtka), sól i oliwę, zagnieść 2 min/ Interwał. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki.

Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.

Blat posypać mąką, na blacie rozwałkować ciasto na cienkie (2 - 3 mm) kawałki przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu). Wierzch ciasta posypać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto pokroić.

Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody (około łyżeczka soli na 1 litr wody) przez 3 -4 minuty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...