- 3-4 ziemniaki
- płaska łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
- sól
do dekoracji
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- drobno posiekana rzeżucha lub koperek
Podawać posypane sola, pieprzem i zieleniną.
|
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, ułożyć w koszyczku, posypać domową przyprawą warzywną i solą.
Do naczynia miksującego wlać 500 g gorącej wody. Włożyć koszyczek z ziemniakami, zamknąć naczynie. Gotować 15 min./Varoma/ obr. 1.
- Czas gotowania ziemniaków zależy od ich gatunku.
- Przed wyjęciem ziemniaków sprawdzić widelcem czy się ugotowały.
- Tak ugotowane ziemniaki można odsmażyć na patelni, nawet na drugi dzień.
- Większa ilość ziemniaków można ugotować na Varomie. Należny wówczas do naczynia miksującego wlać 1000 ml wody i wydłużyć czas gotowania.
- Do ziemniaków polecam chłodnik litewski. Buraczki można posiekać w Tm, a następnie dodać pokrojoną botwinkę. Całość ugotować w Tm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz