- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1 cytryna
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna lub masło
Na
tarce zetrzeć skórkę z cytryny (umytej i wyparzonej), wycisnąć sok z
cytryny. W misce do ciasta ukręcić (mikserem) masło z cukrem, dodać po
jednym żółtku, rozdrobnioną skórkę, sok z cytryny, mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek. Wszystkie składniki
delikatnie wymieszać, przełożyć do silikonowej formy. Piec 40 minut.
- Po wystudzeniu polać polewą i posypać bakaliami.
Polewa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- żółtko (małe)
Utrzeć cukier z żółtkiem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz