czwartek, 11 kwietnia 2019

BABKA cytrynowa

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 1 cytryna
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna lub masło
Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny (umytej i wyparzonej), wycisnąć sok z cytryny. W misce do ciasta ukręcić (mikserem) masło z cukrem, dodać po jednym żółtku, rozdrobnioną skórkę, sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, przełożyć do silikonowej formy. Piec 40 minut.
  • Po wystudzeniu polać polewą i posypać bakaliami.
Polewa
  •  1/2 szklanki cukru pudru
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  żółtko (małe)
 Utrzeć cukier z żółtkiem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...