czwartek, 11 kwietnia 2019

KARKÓWKA (długo pieczona)

Kolejna pieczeń zainspirowana przepisem Izy. W ten sam sposób można przygotować też szynkę (kulkę).

przyprawa uniwersalna
  • 30 g kminku (w ziarnach)
  • 30 g białego pieprzu (ziarnistego)
  • 30 g jałowca (jagody)
  • 30 g czarnego pieprzu (ziarnistego)
  • 60 g majeranku
  • 60 g słodkiej mielonej papryki
Wszystkie składniki zmielić w młynku.

Z podanych składników wychodzi dość spora ilość przyprawy (wystarczy do kilku pieczeni).

  •  około 2 kg karkówki
marynata
  • czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, wstawić w szczelnie zamykanym naczyniu do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tej temperaturze mięso piec około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piec jeszcze tak około trzech godzin. 

Tym razem, karkówkę upiekłam w ultra plusie (Tupperware).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...