Kolejna pieczeń zainspirowana przepisem Izy. W ten sam sposób można przygotować też szynkę (kulkę).
przyprawa uniwersalna
- 30 g kminku (w ziarnach)
- 30 g białego pieprzu (ziarnistego)
- 30 g jałowca (jagody)
- 30 g czarnego pieprzu (ziarnistego)
- 60 g majeranku
- 60 g słodkiej mielonej papryki
Wszystkie składniki zmielić w młynku.
Z podanych składników wychodzi dość spora ilość przyprawy (wystarczy do kilku pieczeni).
- około 2 kg karkówki
marynata
- czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
- 2 płaskie łyżki soli
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać. Przygotowaną marynatą natrzeć
mięso, wstawić w szczelnie zamykanym naczyniu do lodówki na co najmniej
12 godzin. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tej temperaturze mięso piec
około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza
i piec jeszcze tak około trzech godzin.
Tym razem, karkówkę upiekłam w ultra plusie (Tupperware).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz