- 200 g - herbatników
- 3 łyżki - wiórków kokosowych
- garść orzechów włoskich
- 5 łyżek - cukru pudru
- 4 łyżki - kakao
- 100 g - masła
- 2 tabliczki - czekolady gorzkiej
- 80 ml - rumu
- 2 łyżki - konfitury z czarnych porzeczek
- kokos do obsypania
Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Ciasteczka wrzucić do robota i zmiksować. Uważać jednak, by nie zrobić
mączki – herbatniki powinny być pokruszone, lecz nie zmielone. Przesypać
do miski. Dorzucić resztę sypkich składników – wiórki, drobno posiekane
orzechy, cukier puder i kakao. Wymieszać, po czym wlać masło, czekoladę
i rum. Dodać konfiturę, dzięki której ziemniaczki będą lekko kwaśne.
Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z powstałej masy utoczyć kulki
wielkości orzechów laskowych. Ziemniaczki obtoczyć w kokosie, włożyć do
papilotek na muffinki i wstawić do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Przed podaniem można przełożyć na paterę.
Ziemniaczki można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz