czwartek, 11 kwietnia 2019

ZIEMNIACZKI

  • 200 g - herbatników
  • 3 łyżki - wiórków kokosowych
  • garść orzechów włoskich
  • 5 łyżek - cukru pudru
  • 4 łyżki - kakao
  • 100 g - masła
  • 2 tabliczki - czekolady gorzkiej
  • 80 ml - rumu
  • 2 łyżki - konfitury z czarnych porzeczek
  • kokos do obsypania
Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka wrzucić do robota i zmiksować. Uważać jednak, by nie zrobić mączki – herbatniki powinny być pokruszone, lecz nie zmielone. Przesypać do miski. Dorzucić resztę sypkich składników – wiórki, drobno posiekane orzechy, cukier puder i kakao. Wymieszać, po czym wlać masło, czekoladę i rum. Dodać konfiturę, dzięki której ziemniaczki będą lekko kwaśne. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z powstałej masy utoczyć kulki wielkości orzechów laskowych. Ziemniaczki obtoczyć w kokosie, włożyć do papilotek na muffinki i wstawić do lodówki na mniej więcej 30 minut. Przed podaniem można przełożyć na paterę.

Ziemniaczki można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...