poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Kotlet ze schabu lub piersi indyka (w musztardzie)

  • 4 plastry schabu lub piersi z indyka
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
  • jajko
  • sól
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Schab (pierś) natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i musztardą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Do osobnych naczyń nasypać po kilka łyżek mąki, bułki tartej i rozkłócone i posolone jajko. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce, dociskając panierkę dłonią. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po 3-5 minut z każdej strony.
Tym razem kotlety przygotowałam z piersi z indyka.
  • Mięso z indyka należy rozbić drewnianym tłuczkiem, ponieważ indyk "nie lubi" tłuczków metalowych:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...