- 4 plastry schabu lub piersi z indyka
- świeżo zmielony pieprz
- 1 płaska łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
- jajko
- sól
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Schab (pierś) natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i musztardą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Do osobnych naczyń nasypać po kilka łyżek mąki, bułki tartej i rozkłócone i posolone jajko. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce, dociskając panierkę dłonią. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po 3-5 minut z każdej strony.
Tym razem kotlety przygotowałam z piersi z indyka.
|
- Mięso z indyka należy rozbić drewnianym tłuczkiem, ponieważ indyk "nie lubi" tłuczków metalowych:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz