sobota, 13 kwietnia 2019

Jarzynowa z zacierkami

Mrożonych warzyw używam niezbyt często, ale lubię mieć je w zamrażarce, tak na wszelki wypadek. Dzisiaj z takich właśnie warzyw ugotowałam zupę jarzynową z zacierkami.
  • porcja rosołowa
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (miałam "Lubelską")
  • listek laurowy
  • kucharek
  • śmietana do zupy (najlepiej lubię Piątnicę)
  • posiekana natka pietruszki
  • 3-4 łyżki gotowych zacierek 
Porcję rosołową dokładnie umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, gotować około pół godziny, w międzyczasie zbierając szumowiny. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wrzucić ziemniaki, mrożonkę i przyprawy (kucharek, listek), gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać 3-4 łyżki gotowej zacierki (gotować tyle czasu, ile zalecane jest na opakowaniu).  Śmietanę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej zupy, dodać do garnka. Wsypać posiekaną natkę, całość doprowadzić "prawie" do wrzenia. 

Ugotowanie takiej zupy nie zajmuje dużo czasu. Jarzynową można ugotować także z własnoręcznie zagniecionymi zacierkami, ale ja dzisiaj nie miałam na to, ani czasu, ani ochoty:-(.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...