Ulubione kotlety mojego syna Krzysia, z czasów kiedy jeszcze był przedszkolakiem:-)
- 30 dag mięsa wołowego
- 30 dag mięsa wieprzowego
- mała czerstwa bułka
- mleko (do namoczenia bułki)
- cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- olej
- 4 łyżki zimnej wody
- duże jajko lub dwa małe
- sól, pieprz (do smaku)
- mąka pszenna (do obtoczenia)
Bułkę namoczyć w mleku, cebulę posiekać i usmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przekręcić przez maszynkę razem z namoczoną bułką i przesmażoną cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, czosnek i wodę, dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy formować grube wałeczki długości ok. 10 cm. Obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Podawać z ziemniakami oraz surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz