piątek, 12 kwietnia 2019

Kiełbaski rumuńskie

Ulubione kotlety mojego syna Krzysia, z czasów kiedy jeszcze był przedszkolakiem:-)

  • 30 dag mięsa wołowego
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • mała czerstwa bułka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • duże jajko lub dwa małe
  • sól, pieprz (do smaku)
  • mąka pszenna (do obtoczenia)
Bułkę namoczyć w mleku, cebulę posiekać i usmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przekręcić przez maszynkę razem z namoczoną bułką i przesmażoną cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, czosnek i wodę, dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy formować grube wałeczki długości ok. 10 cm. Obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Podawać z ziem­niakami oraz surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...