poniedziałek, 29 kwietnia 2019

KLUSECZKI z białym serem

  • kostka białego sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • truskawki lub jagody
  • cukier
  • jogurt grecki

Owoce ugnieść z cukrem i jogurtem. Białka oddzielić od żółtek. Ser ugnieść z żółtkami tłuczkiem do ziemniaków. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Do sera dodać powoli mąkę i białka, delikatnie wymieszać. W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Porcje masy przecierać przez Kluseczkomanię, gotować 2-3 minuty. Kluseczki wyjmować na sito, przelewać zimną wodą. Podawać polane dowolnym sosem owocowo-jogurtowym. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...