wtorek, 9 kwietnia 2019

Krewetki z pesto jarmużowym

Porcja dla dwóch osób.
  • dwie garście dowolnego makaronu
  • kilka krewetek (około 10 sztuk)
  • dwie łyżki masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kawałeczek czuszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • posiekana natka pietruszki
  • dwie czubate łyżeczki pesto z jarmużu
Makaron gotujemy al. dente.

Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy czosnek i posiekaną czuszkę, lekko szklimy cały czas mieszając, aby się czosnek nie przypalił.

Na patelnię wrzucamy krewetki, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą. Smażymy jeszcze chwilę.

Gorący makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerz. Krewetki układamy na przygotowanym makaronie. Całość potrawy posypujemy posiekaną drobno natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...