wtorek, 9 kwietnia 2019

Pesto z jarmużu (przepis na thermomix)

Przepis powstał na podstawie receptury z KULINARNEGO ABC (pesto z bazylii).
  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 30 g pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 80 g liści jarmużu pozbawionych grubych części
  • 150 g oliwy z oliwek lub innej bezwonnej
  • 1/2 łyżeczki soli

Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 15 s/obr. 10.

Dodać pestki słonecznika, czosnek, liście jarmużu, oliwę z oliwek i sól. Rozdrobnić 20s/ obr. 7.

Podawać jako sos lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...