- 6-8 młodych marchewek
- 3 łyżki masła
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek, koperek lub natka
Marchewki obrać obieraczką, umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. W rondelku na małym ogniu roztopić masło. Wrzucić marchewki (całe lub pokrojone w plasterki), przesmażyć je mieszając, by całe pokryły się masłem. Wlać gorącą wodę (tylko tyle, by marchewki były przykryte), wsypać szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować bez przykrycia około 20 minut. Płyn powinien całkiem wyparować (jeśli nie - zwiększyć temperaturę). Jeżeli marchewki nie są jeszcze wystarczająco miękkie ,dolać wody i chwilę jeszcze gotować. Miękkie marchewki posypać cukrem i bardzo delikatnie mieszając, przesmażyć, aby pokryły się glazurą. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.
- Posypać szczypiorkiem lub natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz