środa, 10 kwietnia 2019

Marchewka glazurowana

  • 6-8 młodych marchewek
  • 3 łyżki masła
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek, koperek lub natka
Marchewki obrać obieraczką, umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. W rondelku na małym ogniu roztopić masło. Wrzucić marchewki (całe lub pokrojone w plasterki), przesmażyć je mieszając, by całe pokryły się masłem. Wlać gorącą wodę (tylko tyle, by marchewki były przykryte), wsypać szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować bez przykrycia około 20 minut. Płyn powinien całkiem wyparować (jeśli nie - zwiększyć temperaturę). Jeżeli marchewki nie są jeszcze wystarczająco miękkie ,dolać wody i chwilę jeszcze gotować. Miękkie marchewki posypać cukrem i bardzo delikatnie mieszając, przesmażyć, aby pokryły się glazurą. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.
  • Posypać szczypiorkiem lub natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...