- około 2 kg żołądków drobiowych
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka kucharka
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- kawałek czuszki lub mielone chili
- olej (do smażenia)
- płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki (niekoniecznie)
- sól (do smaku)
- listek laurowy
Żołądki umyć, oczyścić, moczyć około godziny w zimnej wodzie. Wymoczone żołądki osuszyć na sicie. W garnku rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić. Dodać żołądki, wymieszać, dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Żołądki podlać niewielką ilością gorącej (przegotowanej) wody, dusić pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu, aż będą miękkie. W międzyczasie doprawić solą, czuszką (chili), słodką papryką (mieloną), kucharkiem, listkiem laurowym i suszoną natką pietruszki.
Podawać z pieczywem na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz