czwartek, 4 kwietnia 2019

OGÓRKI w sosie winegret

  • 1 długi ogórek (cienki) lub kilka gruntowych
  • pół cebulki
  • 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki dobrego oleju lub oliwy z oliwek
  • cukier do smaku (niekoniecznie)
  • sól morska
  • pieprz
  • ocet jabłkowy i sok z cytryny
Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Dodać posiekaną natkę lub koperek. Czosnek i cebulę drobno posiekać. W naczyniu wymieszać olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny (ocet jabłkowy). Dodać cebulę i czosnek, wszystko ponownie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać ogórki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Zamiast natki do ogórków można dodać posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...