wtorek, 2 kwietnia 2019

SAŁATKA z szynką, groszkiem, jajkiem i żółtym serem

  • 20 dag szynki konserwowej
  • 10 dag żółtego sera (np. gouda)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • 1/2 puszki zielonego groszku lub kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz (do smaku)
Szynkę konserwową pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w kostkę. Jajka i cebulę drobno posiekać. Groszek osączyć z zalewy. Składniki sałatki wymieszać. Doprawić majonezem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Do sałatki można dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego.
  • Sałatkę można podawać na pieczywie.
Kanapki posypałam pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...