Porcja na około dwa litry zupy.
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- marchewka
- po kawałku pietruszki, selera i pora
- 100 g białej kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 700 g wody
- 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 300 g zakwasu na żurek (u mnie firmy KRAKUS)
- duża szczypta pieprzu świeżo zmielonego
- 2 płaskie łyżeczki majeranku
- 50 g kwaśnej śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- rzeżucha
W garnku podsmażyć na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek. Dodać starte na tarce jarzynowej warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por), pokrojone w kostkę ziemniaki, białą kiełbasę i gotującą wodę. Zupę doprawić dodając domową przyprawę warzywną, listek laurowy, ziele angielskie i
pieprz. Gotować około 20 minut, aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Następnie do zupy dodać zakwas, gotować jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodać majeranek i śmietanę.
Zupę podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo, obficie posypaną posiekaną rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz