wtorek, 2 kwietnia 2019

ZUPA (żurek) z ziemniakami

 Porcja na około dwa litry zupy.
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • marchewka
  • po kawałku pietruszki, selera i pora
  • 100 g białej kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 700 g wody
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 300 g zakwasu na żurek (u mnie firmy KRAKUS)
  • duża szczypta pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • rzeżucha
W garnku podsmażyć na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek. Dodać starte na tarce jarzynowej warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por), pokrojone w kostkę ziemniaki, białą kiełbasę i gotującą wodę. Zupę doprawić dodając domową przyprawę warzywną, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować około 20 minut, aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Następnie do zupy dodać zakwas, gotować jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodać majeranek i śmietanę.

Zupę podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo, obficie posypaną posiekaną rzeżuchą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...