wtorek, 9 kwietnia 2019

Szarlotka tradycyjna

Pyszna :-)



dżem jabłkowy
  • około 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub kronselki)
  • cukier
  • łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka podlewając niewielką ilością wody, gotować na wolnym ogniu aż się rozgotują. Do rozgotowanych jabłek dodać cukier (wg upodobań smakowych) i jeszcze pogotować pare minut. Jabłka przestudzić, dodać cynamon i bułkę tartą

ciasto
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2-3 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego
  • śmietana - ile się wgniecie (u mnie cała, mała Piątnica)
  • płaska łyżka bułki tartej
Składniki na ciasto (mąka, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, masło roślinne, śmietana) umieścić w misce, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Średniej wielkości tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem roślinnym. Z jednej części odrywać kawałki ciasta i wylepiać tortownicę. Na ciasto wyłożyć jabłka. Drugą częścią ciasta wyłożyć wierzch szarlotki. Szarlotkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45 minut.
  • Białka zamrozić w pojemnikach do mrożenia. Z białek można przygotować bezy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...