Pyszna :-)
dżem jabłkowy
- około 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub kronselki)
- cukier
- łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka podlewając niewielką ilością wody, gotować na wolnym ogniu aż się rozgotują. Do rozgotowanych jabłek dodać cukier (wg upodobań smakowych) i jeszcze pogotować pare minut. Jabłka przestudzić, dodać cynamon i bułkę tartą
ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 2-3 żółtka
- szklanka cukru pudru
- 1/2 proszku do pieczenia Dr. Oetker
- 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego
- śmietana - ile się wgniecie (u mnie cała, mała Piątnica)
- płaska łyżka bułki tartej
Składniki na ciasto (mąka, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, masło roślinne, śmietana) umieścić w misce, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Średniej wielkości tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem roślinnym. Z jednej części odrywać kawałki ciasta i wylepiać tortownicę. Na ciasto wyłożyć jabłka. Drugą częścią ciasta wyłożyć wierzch szarlotki. Szarlotkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45 minut.
- Białka zamrozić w pojemnikach do mrożenia. Z białek można przygotować bezy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz