wtorek, 30 kwietnia 2019

ZUPA KALAFIOROWA Z PIERSIĄ

  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mały kalafior
  • pół cebuli
  • płaska łyżka masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  •  kucharek
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 2 marchewki 
  • kawałek liścia selera, pora i lubczyku
  • koperek
  • natka pietruszki

Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i pierś, chwilę smażyć mieszając. Do garnka wlać około litra gotującej wody, dodać warzywa (liście selera, pora i lubczyku) oraz pokrojone w plasterki marchewki, gotować około 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałki kalafiora i kucharek, gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie zupę doprawić solą i odrobiną pieprzu. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością gorącej zupy, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się wywary, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zupę podawać obficie posypaną zieloną pietruszką i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...