- jedna pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mały kalafior
- pół cebuli
- płaska łyżka masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- kucharek
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 marchewki
- kawałek liścia selera, pora i lubczyku
- koperek
- natka pietruszki
Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i pierś, chwilę smażyć mieszając. Do garnka wlać około litra gotującej wody, dodać warzywa (liście selera, pora i lubczyku) oraz pokrojone w plasterki marchewki, gotować około 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałki kalafiora i kucharek, gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie zupę doprawić solą i odrobiną pieprzu. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością gorącej zupy, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się wywary, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zupę podawać obficie posypaną zieloną pietruszką i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz