- kość schabowa
- marchewka
- pietruszka
- kawałek pora
- listek selera
- pół kalarepy
- 4 ziemnaki
- posiekany koperek
- kucharek
- kawałeczek czuszki
- śmietana
- pieprz
- listek laurowy
Kość schabową włożyć do garnka, zagotować, zebrać szumowiny. Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, liście selera i pora zostawić w całości, ziemniaki pokroić w kostkę. Kalarepę obrać. Połowę zetrzeć na tarce jarzynowej (u mnie słupki), a drugą część pokroić w plasterki. Do wywaru wrzucić warzywa, kawałeczek pokrojonej czuszki, listek i kucharka, gotować aż będą miękkie. Na koniec zupę zaprawić śmietaną. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.
- Zanim warzywa wrzucimy do garnka możemy je przesmażyć na łyżce masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz