środa, 10 kwietnia 2019

Zupa z kalarepą

  • kość schabowa
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • listek selera
  • pół kalarepy
  • 4 ziemnaki
  • posiekany koperek
  • kucharek
  • kawałeczek czuszki
  • śmietana
  • pieprz
  • listek laurowy
Kość schabową włożyć do garnka, zagotować, zebrać szumowiny. Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, liście selera i pora zostawić w całości, ziemniaki pokroić w kostkę. Kalarepę obrać. Połowę zetrzeć na tarce jarzynowej (u mnie słupki), a drugą część pokroić w plasterki. Do wywaru wrzucić warzywa, kawałeczek pokrojonej czuszki, listek i kucharka, gotować aż będą miękkie. Na koniec zupę zaprawić śmietaną. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.
  • Zanim warzywa wrzucimy do garnka możemy je przesmażyć na łyżce masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...