Przepis pochodzi z książki Kulinarne ABC.
- 250 g ogórków kiszonych obranych i pokrojonych na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 100 g warzyw ( np. marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojonych na kawałki
- 1/2 piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę około 1 cm
- 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 1 czubata łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 800 g wody
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić 5s/ obr.4, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, dusić 3 min./120 stopni C/obr.1.
Dodać warzywa, rozdrobnić 3s/ obr.5.
Dodać pierś kurczaka, ziemniaki, domową przyprawę warzywną, pieprz i gorącą wodę, gotować
15 minut/100 stopni C/obroty wsteczne/ obr.1.
Dodać rozdrobnione ogórki i śmietanę, gotować 10 min./100 stopni C/obroty wsteczne/obr.1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną ulubionymi świeżymi ziołami (koperek, natka, oregano, tymianek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz