środa, 3 kwietnia 2019

KISIEL jabłkowy (przepis na Thermomix)

  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 290 g wody (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g obranych, wydrążonych i pokrojonych w ósemki jabłek (1 duże jabłko)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mąkę i 40 g wody, dokładnie wymieszać łyżką, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać 250 g wody, sok z cytryny i cukier. Gotować 7 min/ 100 stopni C/ obr.2.

Ugotowane jabłka zmiksować 8s/ obr.7.

Podgrzewać 2 min/ 100 stopni C/ obr.2, jednocześnie przez otwór w pokrywie wlewać wodę wymieszaną z mąką. Podawać na gorąco jako deser.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...