wtorek, 28 maja 2019

CIASTECZKA owsiane (lekko kakaowe)

  • szklanka mąki pszennej
  • 4 szklanki otrąb owsiannych lub innych
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżeczki prawdziwego kakao
  • 1 masło (miękkie)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka gestej śmietany
dowolne bakalie i ziarna 
  • rodzynki
  • suszona żurawina
  • sezam
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • ziarna dyni
  • cukier puder (do posypania)
 Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, zagnieść. Z uzyskanej masy zwilżonymi wodą dłońmi formować małe kuleczki, które następnie delikatnie spłaszczać. Ciasteczka ułożyć na silikonowej macie, piec na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...