wtorek, 28 maja 2019

Zupa (krem) selerowa

  • około 500 g selera
  • około 10 cm pora (biała część)
  • około 1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
  • łyżka oleju
  • 3 ziemniaki
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • 100 ml śmietany kremówki
Warzywa pokroić nożem na dowolnej wielkości kawałki. W rondlu rozgrzać olej, lekko przesmażyć cebulę, czosnek i pora. Dodać ziemniaki i selera i jeszcze chwilę smażyć. Warzywa zalać bulionem mięsno - warzywnym, gotować, aż będą miękkie. W międzyczasie zupę doprawić pieprzem cayenne. Ugotowaną zupę przestudzić, a następnie rozdrobnić przy pomocy blendera. Zupę ponownie zagrzać, zabielić śmietaną. Podawać posypaną pieprzem cayenne lub ostrą papryczką. 

Zupa najlepiej smakuje z grzankami zapiekanymi z serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...