- około 500 g selera
- około 10 cm pora (biała część)
- około 1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
- łyżka oleju
- 3 ziemniaki
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieprz cayenne lub ostra papryka
- 100 ml śmietany kremówki
Warzywa pokroić nożem na dowolnej wielkości kawałki. W rondlu rozgrzać olej, lekko przesmażyć cebulę, czosnek i pora. Dodać ziemniaki i selera i jeszcze chwilę smażyć. Warzywa zalać bulionem mięsno - warzywnym, gotować, aż będą miękkie. W międzyczasie zupę doprawić pieprzem cayenne. Ugotowaną zupę przestudzić, a następnie rozdrobnić przy pomocy blendera. Zupę ponownie zagrzać, zabielić śmietaną. Podawać posypaną pieprzem cayenne lub ostrą papryczką.
Zupa najlepiej smakuje z grzankami zapiekanymi z serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz