wtorek, 28 maja 2019

Leczo z kurczaka, cukinii i pomidorów

Smacznie i zdrowo!
  • 1 podwójna pierś
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula 
  • łyżka oleju
  • kucharek (do smaku)
  • kawałek czuszki
  • 1 świeża papryka
  • płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 małe, młode cukinie (u mnie żółta i zielone)
  • 2 średnie pomidory
  • świeże lub suszone zioła (bazylia, tymianek, oregano)
Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, jeszcze chwilę smażyć. Potrawę podlać niewielką ilością gotującej wody, chwilę podgotować. W międzyczasie pokroić czuszkę, paprykę i cukinię, dodać do garnka, gotować około 5 minut. Do potrawy dodać sparzone, obrane i posiekane w kostkę pomidory i przyprawy (kucharek, papryka wędzona i posiekane zioła). Gotować jeszcze około 5 minut, tak by warzywa były miękkie, ale NIE ROZGOTOWANE.
Leczo podawać obficie posypane świeżymi ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...