- 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 kg cukru
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki około 2 cm. Truskawki umyć, osuszyć na sicie, oderwać szypułki. Do garnka włożyć rabarbar, podlać 1/4 szklanki wody, zagotować. Dodać truskawki, całość pogotować około 5 minut, nakryć pokrywką, wyłączyć gaz i odstawić do przestudzenia. Przestudzone owoce przetrzeć za pomocą mielinka (Tupperware) lub przez sito, włożyć do garnka, zagotować. Jeśli pojawi się piana to ją zebrać i wyrzucić. W międzyczasie dodać cukier, gotować na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dżem zacznie gęstnieć i nabierze ładnego, błyszczącego koloru, przelać do wyparzonych słoiczków. Słoiczki ustawić na grubym ręczniku do góry dnem, pozostawić do wystudzenia..
mielinek (Tupperware)
|
Jeszcze pare minut gotowania i dżem można przekładać do słoiczków.
|
Pierwsza próba - kanapka z białym serem i dżemem.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz