Porcja dla dwóch osób.
- 2 szklanki suchego makaronu
- 1/2 szklanki jagód
- 1 łyżka jagód (do dekoracji)
- czubata łyżka białego sera
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka soli
- mięta (do dekoracji)
Jagody przebrać, opłukać, osączyć na sicie. Owoce zmiksować z cukrem, dodać jogurt, ponownie zmiksować. Ugotować makaron z dodatkiem soli według przepisu podanego na opakowaniu, odsączyć (nie przelewać zimną wodą). Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym białym serem, polać sosem jagodowo-jogurtowym i posypać całymi jagodami. Udekorować świeżymi listkami mięty.
- Makaron można ugotować w cudzie kuchennym (Tupperware).
Jagody zmiksowałam w rozdrabniaczu (Tupperware).
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz