środa, 22 maja 2019

Makaron z jagodami i serem

Porcja dla dwóch osób.
  • 2 szklanki suchego makaronu
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 łyżka jagód (do dekoracji)
  • czubata łyżka białego sera
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • mięta (do dekoracji)

Jagody przebrać, opłukać, osączyć na sicie. Owoce zmiksować z cukrem, dodać jogurt, ponownie zmiksować. Ugotować makaron z dodatkiem soli według przepisu podanego na opakowaniu, odsączyć (nie przelewać zimną wodą). Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym białym serem, polać sosem jagodowo-jogurtowym i posypać całymi jagodami. Udekorować świeżymi listkami mięty.
  • Makaron można ugotować w cudzie kuchennym (Tupperware).

Jagody zmiksowałam w rozdrabniaczu (Tupperware).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...