Pomysł na dodanie do zupy ogórkowej baldachimu kopru, podsunęła mi Zosia.
- około 200 g żeberek wieprzowych
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 6 ogórków kiszonych
- 6 średnich ziemniaków
- śmietana około100ml
- pół pęczka koperku świeżego lub mrożonego
- kucharek
- pieprz
- 1 baldachim kopru
Żeberka wrzucić do zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny, gotować. W międzyczasie przygotować włoszczyznę, dodać do wywaru, ugotować. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i przyprawy (kucharek, pieprz), gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do zupy. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek oraz baldachim kopru. Wyłączyć gaz, zupę pozostawić by chwilę odpoczęła. Po około 10 minutach wyjąć baldachim kopru, wyrzucić.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz