środa, 22 maja 2019

ZUPA OGÓRKOWA z baldachimem kopru

Pomysł na dodanie do zupy ogórkowej baldachimu kopru, podsunęła mi Zosia.
  • około 200 g żeberek wieprzowych
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 6 średnich ziemniaków
  • śmietana około100ml
  • pół pęczka koperku świeżego lub mrożonego
  • kucharek 
  • pieprz 
  • 1 baldachim kopru
Żeberka wrzucić do zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny, gotować. W międzyczasie przygotować włoszczyznę, dodać do wywaru, ugotować. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i przyprawy (kucharek, pieprz), gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do zupy. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek oraz baldachim kopru. Wyłączyć gaz, zupę pozostawić by chwilę odpoczęła. Po około 10 minutach wyjąć baldachim kopru, wyrzucić.
Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...