- 2 małe ogórki gruntowe
- 3 pomidorki (u mnie podłużne)
- 1 mała cebula (u mnie szalotka)
- kilka czarnych oliwek
- kawałek sera feta
- świeże listki natki, oregano lub bazylii
sos
- łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- brązowy cukier (do smaku)
Zrobić sos, doprawiając do swoich upodobań smakowych. Ogórka obrać, pokroić w plastry. Pomidory pokroić w dowolny sposób. Cebulę pokroić w talarki lub w kostkę. Ser pokroić w cienkie plastry lub nieco rozkruszyć. Sałatkę posypać solą morską i polać sosem. Na wierzchu ułożyć ulubione zioła. Podawać z grzankami.
- Jeśli mamy bardzo świeżego, młodego ogórka, to nie musimy go obierać (wystarczy tylko umyć).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz