wtorek, 11 czerwca 2019

POMIDORY ze świeżymi listkami oregano i bazylii

  • 1 bardzo duży pomidor
  • 4-5 małych kulek mozzarelli
  • pół cebuli
  • sól morska
  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków świeżego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek

Pomidora i cebulę pokroić w dowolny sposób. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Na talerzu układać pomidory, cebulę i mozzarellę. Na wierzchu ułożyć listki świeżego oregano i bazylii. Sałatkę posypać solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny (octem balsamicznym) i oliwą z oliwek. Smacznego:-)


Pomidory podawać z grzankami przygotowanymi z bułki razowej.
  • Do przygotowania grzanek możemy wykorzystać czerstwiejące bułki.
  • Patelnię smarujemy oliwą, układamy kromki bułki, obsmażamy z obu stron.
  • W Siedlcach takie pyszne, razowe bułki kupuję w piekarni ze Skórca PSZCZÓŁKA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...