- około 60 dag piersi z indyka lub kurczaka
- kilka zielonych szparagów (kupuję zawsze bardzo cienkie)
- kawałek pora (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- garść mrożonego groszku
- pół puszki mleczka kokosowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz, mielona papryka (do smaku)
- olej do smażenia (ewentualnie masło)
marynata jogurtowa:
- jogurt
- kilka ząbków czosnku (pokrojone na mniejsze kawałki razem z łupiną)
- sos sojowy
- łyżeczka soku z cytryny
Pierś indyka umyć, pokroić w kostkę, zamarynować w marynacie jogurtowej. Wstawić w zamykanym pojemniku do lodówki na kilka godzin.
Mięso wyjąć z marynaty, umyć z marynaty, wysuszyć w papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przygotowane mięso, przełożyć do garnka, zalać gotującą wodą, gotować na wolnym ogniu około pół godziny.
Pora pokroić w cieknie talarki.
Od szparagów odłamać końcówki. Szparagi pokroić w centymetrowe kawałeczki. Oddzielnie odłożyć główki szparagów.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić końcówki szparagów i zamrożony groszek, smażyć na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać przygotowanego pora i czosnek, dosmaczć solą, pieprzem i papryką mieloną. smażyć jeszcze chwil, aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przełożyć do gotującego się mięsa.
Do potrawki dodać główki szparagów, mleczko kokosowe i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Gotować jeszcze około 2 minuty.
Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Potrawę wyłączyć.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Mięso wyjąć z marynaty, umyć z marynaty, wysuszyć w papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przygotowane mięso, przełożyć do garnka, zalać gotującą wodą, gotować na wolnym ogniu około pół godziny.
Pora pokroić w cieknie talarki.
Od szparagów odłamać końcówki. Szparagi pokroić w centymetrowe kawałeczki. Oddzielnie odłożyć główki szparagów.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić końcówki szparagów i zamrożony groszek, smażyć na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać przygotowanego pora i czosnek, dosmaczć solą, pieprzem i papryką mieloną. smażyć jeszcze chwil, aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przełożyć do gotującego się mięsa.
Do potrawki dodać główki szparagów, mleczko kokosowe i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Gotować jeszcze około 2 minuty.
Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Potrawę wyłączyć.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz