środa, 5 czerwca 2019

ZIELONE KLUSKI z dziurką

Pomysł na te kluski zaczerpnęłam z gazetki "Przyślij przepis".
  • 1/2 kg  ziemniaków
  • 20 dag brokułów
  • mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki wody
  • sól

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie (mogą być ziemniaki, które zostały z obiadu). Brokuł umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki i brokuły przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia, podzielić na cztery części. Jedną część podokładać do trzech pozostałych, a na jej miejsce dodać  mąkę ziemniaczaną oraz 3 łyżki wody. Wyrobić ciasto tak, aby zyskało jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować okrągłe kluseczki z dziurką. W garnku zagotować wodę, lekko posolić, wrzucać kluseczki, gotować, aż wypłyną na wierzch.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...