Pomysł na te kluski zaczerpnęłam z gazetki "Przyślij przepis".
- 1/2 kg ziemniaków
- 20 dag brokułów
- mąka ziemniaczana
- 3 łyżki wody
- sól
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie (mogą być ziemniaki, które zostały z obiadu). Brokuł umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki i brokuły przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia, podzielić na cztery części. Jedną część podokładać do trzech pozostałych, a na jej miejsce dodać mąkę ziemniaczaną oraz 3 łyżki wody. Wyrobić ciasto tak, aby zyskało jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować okrągłe kluseczki z dziurką. W garnku zagotować wodę, lekko posolić, wrzucać kluseczki, gotować, aż wypłyną na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz