środa, 5 czerwca 2019

ZUPA brokułowa

  • 2 skrzydełka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • mały brokuł świeży lub mrożony
  • kucharek
  • śmietana
  • świeże zioła (natka, koperek lub oregano)
Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do wywaru. Pora pokroić w talarki, dodać do zupy. Do zupy dodać kucharka, całość gotować około 30 minut. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy, gotować około 10-15 minut. Nastepnie do zupy dodać pokrojonego brokuła, gotować do miękkości. Zupę zabielić śmietaną. Podawać obficie psypaną świeżymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...