czwartek, 23 stycznia 2020

Śledzie z cebulką i olejem lnianym


  • około 6 płatów śledziowych (w salinacie)
  • dwie średnie cebule
  • płaska łyżeczka soli
  • ocet (do skropienia śledzi)
  • 3/4 szklanki oleju lnianego
Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez około pół godziny, odsączyć na sicie, pokroić na mniejsze kawałki, skropić octem, przełożyć do pudełka z przykrywką.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać płaską łyżeczką soli, odstawić na około pół godziny.

Pokrojoną cebulę przełożyć na sito, wycisnąć dobrze sok. Tak przygotowaną cebulę przelać zimną wodą - zostawić do odsączenia.

Cebulę wyłożyć na przygotowane śledzie. Całość zalać olejem lnianym, wymieszać. Odstawić do "przegryzienia".
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...