środa, 15 kwietnia 2020

SERNIK ANI B.

  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1000 g sera (mielony, najlepiej siedlecki)
  • 7 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać biszkopty.

Ubić białka ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć, dodać cukier puder, dalej ucierać.
Następnie małymi porcjami dodać ser, budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę.
Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć do przygotowanej blachy. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec 60 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki w piekarniku i pozostawić w nim sernik na około 1 godzinę.

Po wystudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...