Przepis pochodzi z książki "Nowoczesne gotowanie", z moją małą modyfikacją.
- 500 g ugotowanych, wystudzonych i pokrojonych ziemniaków (ugniecionych tłuczkiem)
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki zimnej wody (w zależności od gatunku ziemniaków)
Do naczynia miksującego wsypać mąkę ziemniaczaną, sól, ziemniaki i rozdrobnić - czas 10 s/obr. poz.3. W razie potrzeby pomóc kopystką.
Dodać 2 łyżki wody, wyrabiać -
czas 20s/obr. poz. Interwał , w razie potrzeby dodając jeszcze wody. Czasem trzeba pomagać kopystką.
Masę ziemniaczaną przełożyć na talerz - łatwiej wtedy nabierać ciasto na kluski.
Dłońmi zagnieść z ciasta kulę.
Przy pomocy łyżki odcinać kawałki ciasta wielkości kluseczek i układać na desce lub płaskim talerzu.
Dłonie maczać w zimnej wodzie. Mokrymi dłońmi formować kluski, na środku robiąc dołek.
W garnku zagotować około 3 litrów wody.
Kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować, aż wypłyną i jeszcze 2-3 minuty :-)
Podawać z sosem,
skwarkami lub
pesto.
|
Nadmiar klusek śląskich można zamrozić. Potem wystarczy tylko odmrozić i odgrzać na parze. |
RADY
Najlepsze kluski wychodzą z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia.
Kluski gotuję w dwóch turach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz