niedziela, 31 maja 2020

Kluski śląskie - przepis na Thermomix

THERMOMIX


Przepis pochodzi z książki "Nowoczesne gotowanie", z moją małą modyfikacją.
  • 500 g ugotowanych, wystudzonych i pokrojonych ziemniaków (ugniecionych tłuczkiem)
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  2-3 łyżki zimnej wody (w zależności od gatunku ziemniaków)
Do naczynia miksującego wsypać mąkę ziemniaczaną, sól, ziemniaki i rozdrobnić - czas 10 s/obr. poz.3. W razie potrzeby pomóc kopystką. 


Dodać 2 łyżki wody, wyrabiać - czas 20s/obr. poz. Interwał , w razie potrzeby dodając jeszcze wody. Czasem trzeba pomagać kopystką.

Masę ziemniaczaną przełożyć na talerz - łatwiej wtedy nabierać ciasto na kluski.



Dłońmi zagnieść z ciasta kulę.



Przy pomocy łyżki odcinać kawałki ciasta wielkości kluseczek i układać  na desce lub płaskim talerzu.


Dłonie maczać w zimnej wodzie. Mokrymi dłońmi formować kluski, na środku robiąc dołek.


W garnku zagotować około 3 litrów wody.

Kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować, aż wypłyną i jeszcze 2-3 minuty :-)

Podawać z sosem, skwarkami lub pesto.

Nadmiar klusek śląskich można zamrozić. Potem wystarczy tylko odmrozić i odgrzać na parze.
RADY
Najlepsze kluski wychodzą z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia.
Kluski gotuję w dwóch turach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...