- około 500 g rabarbaru
- około 500 g truskawek
- około pół szklanki cukru
Truskawki i rabarbar umyć, pozbawić szypułek.
Rabarbar umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
Rabarbar i truskawki włożyć do garnka, wlać około trzech litrów wody, zagotować pod przykryciem.
Kompot gotować jeszcze około pięciu minut.
Ugotowany kompot posłodzić, pozostawić w garnku pod przykryciem przez około jedną godzinę.
Po tym czasie kompot można odcedzić na sitku i przelać do dzbanka.
Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.
Rabarbar umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
Rabarbar i truskawki włożyć do garnka, wlać około trzech litrów wody, zagotować pod przykryciem.
Kompot gotować jeszcze około pięciu minut.
Ugotowany kompot posłodzić, pozostawić w garnku pod przykryciem przez około jedną godzinę.
Po tym czasie kompot można odcedzić na sitku i przelać do dzbanka.
Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz