środa, 8 lipca 2020

Kompot rabarbarowo-truskawkowy

  • około 500 g rabarbaru
  • około 500 g truskawek
  • około pół szklanki cukru
Truskawki i rabarbar umyć, pozbawić szypułek. 

Rabarbar umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.

Rabarbar i truskawki włożyć do garnka, wlać około trzech litrów wody, zagotować pod przykryciem.

Kompot gotować jeszcze około pięciu minut. 

Ugotowany kompot posłodzić, pozostawić w garnku pod przykryciem przez około jedną godzinę.

Po tym czasie kompot można odcedzić na sitku i przelać do dzbanka.

Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...