niedziela, 23 sierpnia 2020

Sałatka cioci Zosi


  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
Ogórki obrać, pokroić w plastry.

Cebulę pokroić w piórka. Do ogórków i cebuli dodać sól, wymieszać. Odstawić na 2 godziny.

Zalewa:
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 6 szklanek wody
  • 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka Vegety
Zalewę zagotować. 

Do zalewy wrzucać partiami odciśnięte ogórki, zagotowywać. 

Ogórki wkładać do przygotowanych słoików i gorące zakręcać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...