- 1500 g malin
- 500 g cukru
- 2 łyżki spirytusu
Maliny przebrać, wsypać da płaskiego garnka z grubym dnem. Gotować na bardzo wolnym ogniu (bez pokrywki) około 15 minut (od zagotowania). pozostawić do wystudzenia.
Maliny ponownie zagotować, a następnie przetrzeć przez gęste sito. Pozostałe po przetarciu pestki wyrzucić. Powstały mus wystudzić.
Mus zagotować, dodać cukier i spirytus, pogotować jeszcze około 10 minut.
Gorący dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków, zakręcać, a następnie przekręcać do góry dnem. Pozostawiać tak do całkowitego wystudzenia.
W ten sam sposób można przygotować dżem z pominięciem spirytusu.
Maliny ponownie zagotować, a następnie przetrzeć przez gęste sito. Pozostałe po przetarciu pestki wyrzucić. Powstały mus wystudzić.
Mus zagotować, dodać cukier i spirytus, pogotować jeszcze około 10 minut.
Gorący dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków, zakręcać, a następnie przekręcać do góry dnem. Pozostawiać tak do całkowitego wystudzenia.
W ten sam sposób można przygotować dżem z pominięciem spirytusu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz