niedziela, 13 września 2020

Dżem malinowy z dodatkiem spirytusu


  • 1500 g malin
  • 500 g cukru
  • 2 łyżki spirytusu
Maliny przebrać, wsypać da płaskiego garnka z grubym dnem. Gotować na bardzo wolnym ogniu (bez pokrywki) około 15 minut (od zagotowania). pozostawić do wystudzenia.

Maliny ponownie zagotować, a następnie przetrzeć przez gęste sito. Pozostałe po przetarciu pestki wyrzucić. Powstały mus wystudzić.

Mus zagotować, dodać cukier i spirytus, pogotować jeszcze około 10 minut.

Gorący dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków, zakręcać, a następnie przekręcać do góry dnem. Pozostawiać tak do całkowitego wystudzenia.

W ten sam sposób można przygotować dżem z pominięciem spirytusu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...