wtorek, 29 września 2020

Sok z aronii (z jabłkami)


  • 2 kg owoców
  • 1 kg cukru
  • 3-4 jabłka antonówki
  • około 700 ml wody
  • sok z jednej cytryny
Owoce umyć pod  zimną, bieżącą wodą. Owoce włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu przez  około pół godziny

Po tym czasie dodać całe (nieobrane, z gniazdami nasiennymi) jabłka. Całość gotować jeszcze około pięciu minut.

Garnek zestawić z ognia do całkowitego wystudzenia - tak na około 8-10 godzin.

Owoce przelać do drugiego garnka, przecedzając przez gęste sito. Owoce wycisnąć jeszcze rękami nad sitem.

Garnek z przeciśniętym sokiem ustawić na palniku i zagotować. Dodać cukier, wymieszać, doprowadzić do wrzenia mieszając, aby cukier nie przywarł do dna garnka.

Dodać sok z jednej cytryny. Syrop doprowadzić do wrzenia i jeszcze chwilę pogotować (2-3 minuty).

sok przelać do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić, postawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...